Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Općenite diskusije

Ling^2
 Share

Recommended Posts

CM(a) ili AP (a) su igrači između linija, CM puno više. Iako možeš od bilo koje support role sa stavljanjem RFD-a na often dobiti takvog igrača. Nemaš potrebe mijenjati uloge veznom redu, sa deep playmakerom u MC liniji ćeš dobiti još manje opcija naprijed.

Trequartista? Ja bih se igrao sa Matom u toj ulozi i to na ST poziciji. Od ostalih napadača ne znam ko ti može odigrati kvalitetno TQ, bolji je izbor DLF(s) koji će dati sličan efekat.

Lukaku - poacher + TM u TI i to je to, ništa njemu neće faliti, pogotovo kako vrijeme bude odmicalo.

• Like 1

Kakva su vam iskustva sa DLF kao jedinim napadačem?

U biti to i jeste uloga usamljenog napadača. Gledaš kako maksimalno pokriti prostor igračima, uvijek. Ako je napadač usamljen velika je vjerovatnoća da ga se može izolirati i tako isključiti iz igre, da bi pobjegao od toga ili igrače primičeš njemu (korištenje ofanzivnog veznog) ili njega spuštaš veznjacima (support zadaće o kojima pričam, gdje je DLF(s) zbog kreativnosti na koju se oslanja odlična opcija, ali DLF zbog načina igre može se koristiti i kao attack čak i u ovom slučaju).

Ono što DLF daje je neprestalno ''zujanje'' u i oko šesnaesterca, čas se izvuče da bi odigrao povratnu ili dupli pas, čas je na strani kako bi gurnuo nekoga u šansu, čas je u prostoru između beka i štopera i čeka loptu u prostor. Uz to je dovoljno jak da može zadržati loptu i na taj način osigurati priključak suigrača napadu.

• Like 1

Dao 29 golova za Swansea , kako da ga nedovedem :D Ba nie bio loš ali vise očekiva i ga prodao. Torres govno mi sjedi na klupi i ždere 180k tedansko. Treab če mi 2 vrhunska napadača za premier ligu. Prošlo sezono sam imao sve od februarja do maja utakmicu svakih 3 dana :D

• Like 2

Više mi izgleda kao target man. Prvi video daje golove koji su dobrim dijelom završnica na centaršut ili neku loptu iza odbrane.

Ne pratim Partizan, moguće je da je previše kvalitetan za ekipu i ligu pa ga koriste kao ''complete forwarda'' i glavnu napadačku opciju u svim situacijama.

• Like 1

Ja bih koristio DLF samo ako vezni red nema kvalitet da iznese i sacuva loptu u dazi tranzicije iz odbrane u napad. DLF ce pomagati veznom veznom redu u cuvanju lopte i kreiranju sansi, ali ce se nalaziti i u gol sansama. Po meni najbolja uloga za laznu devetku. Iz nekog iskustva odlicno se slaze sa jos jednim napadacem ili Inside forwardima.

U suprotnom, predlazem Adva forwarda ili nevjerovatno kompletnu ulogu poachera koja funkcionise sa svime.

• Like 1

E ovako, izvrsio par modifikacija na taktici, stavio Bergeta na levo krilo kao AP, a Finne-a sam ubacio na poachera i odmah dobio rezultat i stavio ga kao TM to feet:

http://www.dodaj.rs/f/21/103/3igpPeRM/molde-v-stabk-stats-matc.jpg

http://www.dodaj.rs/f/O/BE/2cylzWIC/molde-v-stabk-overview-o.jpg

I naravno prekidi su vrlo bitni, ovaj Hovland mi je dao 7 golova u ligi.

Evo ga:

http://www.dodaj.rs/f/3j/tX/aPd5TYr/brd-finne-overview-attri.png

Baš sam razmišljao o Run onto ball, mislio sam da isprobam svakako. Jedino ga godine zezaju, zelen je još.

Ima odlične atribute za poachera, stavi mu fokus na tu rolu i kroz par mjeseci ćeš već primjetiti razliku. Probaj sa run onto ball, obično napadači sa pace, acc i agility 15+ dominiraju na tim postavkama, ali i ovo bi trebalo biti dovljno.

Za to feet nije nikako, loša tehnika, nizak, loš strenght.

• Like 1

Ja imam velikih problema sa realizacijom.

Pa to nije normalno koliko likovi mogu uputiti šuteva.

A zamislite svakome je long shot na really

Jos malo pa ce sa centra poceti pucati

http://i.imgur.com/BvdY4eV.png

Cris vidiš ko ti šuta, jednostavno ih odstrani ako ne mogu izbaciti naviku šutanja sa distance.

To je Halilovic koji sigurno igra u prvoj, i sada Zozulya... vjeruj mi da je igrao Konoplyanka bilo bi i vise od 15
  • Like 1

Ventusu sam rekao. Problem, ako imas doboljno kvalitetne igrace, u stvaranju sansi uglavnom nastaje kada imas

a) Previse igraca u napadu

B) Premalo igraca u napadu.

Kladim se da je ovo prvo, sto je i mali apsurd, ali je istina. Nema igraca da poveze vezu i napad. Problem je samo u formaciji. Ako se igra sa AMC, onda se run from deep smanji na sometimes ili cak rarely, dok ako je sa dva CM, onda jedan ide na rfd na sometimes, a drugi na often (mada je ovo riskantno jer je kontra lako moguca).

• Like 1

To je Halilovic koji sigurno igra u prvoj, i sada Zozulya... vjeruj mi da je igrao Konoplyanka bilo bi i vise od 15

Ja izbjegavam uopšte dovoditi igrače sa tim PPM-om jer znam kako će mi biti.

Ventusu sam rekao. Problem, ako imas doboljno kvalitetne igrace, u stvaranju sansi uglavnom nastaje kada imas

a) Previse igraca u napadu

B) Premalo igraca u napadu.

Kladim se da je ovo prvo, sto je i mali apsurd, ali je istina. Nema igraca da poveze vezu i napad. Problem je samo u formaciji. Ako se igra sa AMC, onda se run from deep smanji na sometimes ili cak rarely, dok ako je sa dva CM, onda jedan ide na rfd na sometimes, a drugi na often (mada je ovo riskantno jer je kontra lako moguca).

Dva supporta ili jedan often je dovoljno ako jedno od krila daje dodatnu dimenziju. Staviti recimo MCl kao CM(attack) - rola koja daje RFD na often ili BTB/BWM(s) sa often RFD, a AMR kao IF/AP/W (da nije hug line).

Ona ''Juventusova'' veza je odlična kod bekova sa manje rizika - FB (s). Playmakera spustiti dublje, tad može ići i DLP(d) radi stabilnije odbrane, a naprijed BTB/BWM(s)/CM(attack).

Edit: DLP(s) ne ubrajam u ''support'' role jer ne daje RFD na sometimes.

Edited by Fritz
  • Like 1

http://ss.fm-balkan.com/image.uploads/11-08-2013/original-2211d5b5fd780e7efea259fc17367d22.png

Eikrem je defanzivno los, ali ti je glavni u timu zbog prekida i kreativnosti. On bi ti trebao biti adva playmaker iz MC pozicije. RWB i RFD na sometimes, long shot na rarely te trough balls na sometimes. Posto imas zadnjeg veznog, onda drugom CM mozes dati malo vise slobode. Ne znam zasto imas dva playa na MC poziciji, logicnije je da jedan bude CM na support ili cak defense, sa run from deep na sometimes, i run with ball na rarely. Trough ball na rarely.

Imas fizicki inferiornog napadaca, dva klasicna krila ti tu ne pomazu. Ili promjeni jedno na iside forward, ili stavi jednom 'move into channels' kako bi odvlacio jednog stopera za sobom.

• Like 1